Workshops 2: Politiek en macht bij het organiseren van tegenkracht

Iedereen kent het verhaal van Nelson Mandela. Van 1964 tot 1982 zat hij opgesloten in de Zuid-Afrikaanse gevangenis op het Robbeneiland. Volgens Martin Hetebrij kunnen we uit dit verhaal de iets leren over het organiseren van tegenkracht. Hetebrij: 'Hoe wapen je jezelf tegen een grote macht? Ga je je conformeren en voeg je je naar de situatie? Of ga je vechten en strijd je voor je eigen autonomie?' Mandela wist vanuit zijn gevangenschap politieke tegenkracht te organiseren en een eigen machtspositie te verwerven.

De tegenkracht die Mandela tegen het gevangenisbewind ontwikkelde, richtte zich op betere levensomstandigheden. Volgens Hetebrij was deze tegenkracht was strategisch van aard, op drie verschillende niveaus. Het eerste niveau zit op overtuiging, stelt hij: 'Het eerste niveau is de persoonlijk drive, het geloof en de mogelijke kans zien iets wezenlijks te kunnen veranderen.' Dit krijgt vorm op het tweede niveau van het handelen. Hetebrij: 'Dat betekent met kleine acties winst boeken.' Zo kreeg Mandela het voor elkaar dat de gevangenen een zonnebril kregen tegen het felle zonlicht in de steengroeves.

Op het derde niveau ziet Hetebrij het strategisch communiceren. Daar ontstaat volgens Hetebrij de verbinding met het bevorderen van integriteit en integer leiderschap. 'Ga hier en nu in gesprek. Verbinden is de hoofdregel, maar vecht als het moet en bouw waar mogelijk.' Het is de les die we uit het levensverhaal van Nelson Mandela kunnen trekken.

ERROR: Content Element type "templavoila_pi1" has no rendering definition!

Dag van de Integriteit 14 november 2013